Reseskildring från Zorns Mora – och medaljutdelning
Johan Cederlund tilldelades med Medalj för betydande gärning för sitt ideella engagemang i Sällskapet sedan 2006 och för sin lika långa insats som museidirektör för Zornsamlingarna. Foto: Ylva Fahlberg.
Ett viktigt inslag i Sällskapets förvaltningsutskotts arbete är att tillsammans med kansliet få inspiration genom ta emot besök från andra organisationer och ibland göra utflykter av olika slag. Konstruktiva möten där en mängd ämnen och ärenden avhandlas ger en fördjupning i arbetet. Genom åren har exkursionerna gått alltifrån Ukraina, nya Ekonomiska museet i Stockholm och till samlingspunkten Järva i Samverkan.
I år vad det dags för en efterlängtad resa till Zornsamlingarna i Mora. Det är det officiella namnet på makarna Anders och Emma Zorns donation till svenska staten. Donationen omfattade nästan all deras egendom, inklusive sextio byggnader och närmare 20 000 föremål. Förutom Zorns egna verk rymmer samlingarna dalmålningar och allmogeföremål, vävda tapeter, silverpjäser, antika skulpturer samt målningar av gamla mästare och vänner till konstnären. Till samlingarna hör också 180 Rembrandtetsningar som Zorn köpte under årens lopp.
Sedan 2006 är förvaltningsutskottsledamoten Johan Cederlund museidirektör för Zornsamlingarna.
På bilden, tillsammans med Sällskapets Kungl. Patriotiska Sällskapets ordförande Christina von Arbin framför Zorns sista självporträtt (Självporträtt i rött, 1915) på Zornmuseet i samband med förvaltningsutskottets resan till Mora. Foto av ledamoten Johan Dalman.
Samlingarna utgörs i grunden av fyra besöksmål, förutom Zornmuseet som är tillägnat Anders Zorns konstnärskap även Zorngården där makarna bodde, friluftsmuseet Zorns gammelgård med ett stort antal äldre timmerhus och vildmarksateljén Gopsmor. År 1993 tillkom Textilkammaren vid Zorns gammelgård som sedan 2025 även visar utställningen Trä, färg och kärlek, en fransk (!) samling av dalahästar.
Det blev minst sagt en innehållsrik resa som startade med Cederlunds kunniga guidning på Zornmuseet som har världens största samling verk av konstnären. Att i midsommartid sedan se huset som var kuliss till verket Midsommardans vid Zorns gammelgård var också speciellt, lika så att titta in det äldsta profana timmerhuset i vårt land, daterat till 1237. Och såklart att uppleva Zorns fristad Gopsmor.
Under en utomordentligt trevlig middag i Zorngårdens matsal överraskades sedan Johan Cederlund med Medalj för betydande gärning för sitt ideella engagemang som ledamot i Sällskapet sedan 2006 och för sin lika långa ovärderliga insats som handlingskraftig chef för Zornsamlingarna.
Sedan överraskade han i sin tur med en hel spelmannalag som bjöd på musik, berättelser, visning av egengjorda instrument och dans!
Klicka på bilderna för att se bättre.